Mi az a coaching?

Maga ez a szó, hogy coach edzőt jelent. Valószínűleg onnan ered ez az elnevezés - ahogyan ez a lenti ábrán látható - hogy a coaching gyökerei a sportokhoz nyúlnak vissza. Sokan sokféle képen fogalmazták már meg, hogy mi is az a coaching. Mivel ugyanazt az elhangzott mondatot mindenki másként értelmezi, mert mindenki egyedi és mindenki szemén keresztül a világ más és más, ezért nincs két egyforma definíció arról, hogy mi is az a coaching.


Az én szememen keresztül a coaching egy minden irányzatot (tréning, tanácsadás, stb.) magába foglaló tevékenység, de igazán egyik sem.

Röviden az én saját coaching definíciómat így tudnám leírni:

A Coach az a személy, aki azonos szemmagasságot és bizalmat kialakítva, empatikusan segíti célja kijelölésében, elérésében kliensét/klienseit és ezen coaching folyamat alatt növeli az ügyfél/ügyfelek önbizalmát, ötleteket ad érzelmi kompetenciái, rejtett erőforrásai feltárására, fejlesztésére, folyamatosan motiválva kliensét/klienseit jövedelemszerzés mellett.

Az információs társadalomban nagy jelentőséggel bír az a felismerés, hogy nemcsak a krízisben lévő embereknek van szükségük tanácsokra, hanem azoknak a személyeknek is, akik szeretnének többet kihozni magukból, sikeresebbek, elégedettebbek kívánnak lenni az élet bármely területén.

A Coaching számomra nem uniformizált megoldásokat jelent. Állandóan szem előtt tartom, és nagyra értékelem ügyfeleim egyéniségét, egyedi élet-, szakmai és szervezeti tapasztalatait. Professzionális Coaching folyamat biztosításával támogatom őket céljaik elérésében, legyen az személyes-, hivatásbeli és szervezeti fejlődésük vagy konkrét problémáik megoldása. Együttműködésünk során klienseim támogató, de ha kell, kritikus visszajelzést nyújtó partnerre lelnek bennem így bizalomteli és motiváló módon tudunk cél- és megoldás-orientáltan együttműködni.


A Coaching fajtái

Csoportos coaching

Azonos élethelyzetben lévő emberek csoportja, akik a coach segítségével egyazon problémán dolgoznak, de mindenki a saját útját járja be a megoldásig. Például : A párkapcsolati problémákkal szembenézők csoportja.

Csoport coaching

Egy szervezethez tartozó emberek csoportja, akik az általuk megfogalmazott közös kihíváson szeretnének dolgozni egy professzionális coach közreműködésével. Például : A dohányzásról leszokni kívánó emberek csoportja.

Egyéni coaching

Különböző élethelyzetekre megoldást kereső személyek coach általi támogatása egyéni találkozók során. Például : Work life balance.


Mi az, ami NEM coaching?

A coach nem tréner, mert nem azonos dolgokat mond minden embernek, nem általánosságokról beszélgetnek, hanem személyre szabottan.

A coach nem pszichológus mivel nem beteg emberekkel foglalkozik, nem a múltat részletezi, hanem jövőorientált. A coaching olyan emberekkel foglalkozik, akik képesek önállóan saját életük vezetésére. A coach nem gyógyít, de segít a gyógyulási folyamatban és az egészség megőrzésében. Nem a hibákra fókuszál, hanem a megoldásokat tárja fel.

A coach nem tanácsadó, mert nem kész megoldásokat ad a kliensek kezébe és nem helyettesíthetők a coaching szereplői a coaching folyamatban.

A coach nem mentor, mert a coach és a kliens nem ugyanazon szervezet tagjai. A coaching teljesítmény fókuszú, míg a mentorálás karrier fókuszú. A coaching szerződött időtartamú. A coachingban azonos a szemmagasság a coach és a kliens között, egyenrangú felek.

A coaching nem baráti beszélgetés, mert csak a kliens problémájával foglalkoznak a coachéval nem. Strukturált folyamat, amiben eszközöket használnak.

A coaching nem szupervízió, mert nem egy szakmacsoporton belüli tevékenység , és a célja is eltér attól mivel a szupervízió elsősorban a szakmán belüli minőségbiztosítást célozza meg.

Ez mind nem a coach, de mégis egy kicsit mindegyik.


LifeCoach-Ilona.hu - Gíberné Khinheffner Ilona Krisztina
+36 20 560 86 07 | lifecoach.ilona@gmail.com